ΟΜΙΛΙΑ - ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Από την ευθεία… στον κύκλο: Πως αλλάζει η χρήση των πρώτων υλών και της ενέργειας στην Κυκλική Οικονομία

Venue: INNOVATHENS, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
Date: 30 March 2017

Το περιβάλλον και η οικονομία συναντιούνται και πάλι στο Athens Science Festival και στη συζήτηση που διοργανώνει το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», την Πέμπτη 30 Μαρτίου (20.00-22.00, Ιnnovathens) στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2017.

Τι είναι η κυκλική οικονομία; Μια νέα προσέγγιση που μας απομακρύνει από γραμμικά μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης και μας δείχνει τον κύκλο. Πώς θα φτάσουμε σε ένα αστικό ιστό μηδενικών αποβλήτων; Πώς η Οικονομία των Δεδομένων (Data Economy) μπορεί να στηρίξει αυτή τη μετάβαση; Πόσο έτοιμη είναι η βιομηχανία να υποδεχτεί τις αλλαγές; Τι αλλάζει στη διαχείριση αποβλήτων στην Ελληνική πραγματικότητα; Μια σειρά από σύντομες παρεμβάσεις εκπροσώπων του ακαδημαϊκού και του βιομηχανικού χώρου, αλλά και της διοίκησης, θα δώσουν έναυσμα να ξεκινήσει η ανοιχτή συζήτηση για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας που υπόσχεται να… κυκλώσει τα κεντρικά θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου μοντέλου.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις η Σ.Τσάνη, Ερευνήτρια, International Centre for Research on the Environment and the Economy (ICRE8), ο Α. Κοκόσης, Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, ο Ε.Καπετάνιος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Υπουργείο Εσωτερικών και ο Θ. Δαλαμάγκας, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά».

Έχοντας οργανώσει ένα εύρος δραστηριοτήτων για τους λάτρεις της ψηφιακής επιστήμης (δείτε εδώ), οι ερευνητές του “Αθηνά” δίνουν και φέτος ραντεβού στο Athens Science Festival με διαδραστικά εκθέματα, παιχνίδια και ομιλίες για όλες τις ηλικίες.

 

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017, 20:00-22:00
INNOVATHENS, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
Κτίριο Αεριοφυλάκιο 2, Πειραιώς 100 Γκάζι

Back to top